Portainer Nedir?
Portainer; Docker ve Docker Swarm cluster yönetimi için sizlere GUI (Arayüz) sunan bir yazılımdır. Docker ile birden çok container, service, stack gibi yapılarla uğraşıyoruz. Geliştirme yaparken sadece Docker CLI belli bir zamandan sonra yorucu ve karışık bir hal alıyor. Bu durumda karşınıza Portainer çıkıyor. Portainer hem Docker hem de Docker Swarm üzerinde komut yürütmenizi sağlar ayrıca clusterınızı monitor etmeye yarar.
Bu yazımda play-with-docker kullanarak bir Docker Swarm cluster oluşturucağız ve bu clusterımızın üstüne Portainerı kurarak clusterımızda bir kaç basit işlem yapıp Portainer menülerini inceleyeceğiz.
1- İlk olarak play-with-docker ‘a girelim. Hazır template bir Docker Swarm cluster oluşturalım.
3 Manager 2 Worker’dan oluşan bir Docker Swarm Cluster oluşturalım.
Manager olan nodelardan birine ‘docker node ls’ yazarak clusterımızda ki bütün nodeları listeleyelim.
docker node ls
2- Artık clusterımız hazır olduğuna göre Portainer kurulumuna geçebiliriz. Manager olan bir nodeumuzda işleme başlayalım. İlk olarak Portainer’ın stack yml dosyasını indirelim.
curl -L https://downloads.portainer.io/portainer-agent-stack.yml -o portainer-agent-stack.yml
İndirdiğimiz Portainer stack.yml’ı ayağa kaldıralım.
docker stack deploy --compose-file=portainer-agent-stack.yml portainer
9000 portuna girerek Portainer’a erişin. Admin şifrenizi belirleyip sisteme login olun.
Artık Portainer kullanıma hazır.
3- Şimdi de Portainer’da gördüğümüz bütün menü opsiyonlarını inceleyelim.
Dashboard; tahmin edebileceğiniz gibi dashboard sayfası size Docker Swarm clusterınız ile alakalı basit metrikler gösteririr. Örneğin: kaç tane container aktif, hangi servisler kullanımda, ne kadar pull edilmiş imageınız var, networkler, volumeler vb.
App templates; en çok kullanılan hazır projeleri tek bir tuşla kurmanızı sağlayan bir menüdür. Örneğin: tamamen hazır WordPress’i Mysql database’le beraber kurabilirisiniz.
Stacks; Swarm cluster üstünde çalışan stacklerinizi listeleyebilir, detayları inceleyebilir, config değiştirebilir ve yeni bir Stacks oluşturabilirsiniz. (Docker Stack birden çok Docker servisin bir arada toplanmış halidir.)
Services; Swarm cluster üstünde çalışan servislerinizi listeleyebilir, detayları inceleyebilir, config değiştirebilir ve yeni bir service oluşturabilirsiniz. (Docker Service birden çok containerın bir arada toplanmış halidir.)
Containers; Swarm cluster üstünde çalışan containerlarınızı listeleyebilir, detayları inceleyebilir, config değiştirebilir ve yeni bir container oluşturabilirsiniz.
mages, Networks, Volumes, Configs, Secrets Menülerinde de aynı işlevleri (listeleme, detayları inceleme, config değiştirme ve yenilerini oluşturma) gerçekleştirebilirsiniz.
Swarm, Docker Swarm cluster üzerinde çalışan nodelarınız hakkında bilgi sahibi olabilir ve clusterınızda ki CPU ve RAM havuzunu görebilirsiniz.
Portainer’dan yüzeysel olarak bahsettim ve menüler hangi amaçlar için kullanabilir anlatmaya çalıştım. Siz de Docker clusterınız üstünde Portainer kurup, Portainer’ı daha detaylı inceleyebilirsiniz. Sizlere Portainer’ı kesinlikle tavsiye ederim basit ve güçlü bir yapısı var.